Actief Leven / Fitness

Fitness

Fitness is tegenwoordig één van de meest populaire sporten. Dat is logisch, want iedereen kan het doen met de intensiteit waar ze zich comfortabel bij voelen en op het tijdstip dat hen het best past. Het hele jaar door. Daarnaast heeft fitness voor velen ook een belangrijke sociale functie.

Soorten fitness

De activiteiten van fitness kun je ruwweg in drie groepen verdelen die allen een andere insteek hebben en vaak ook op een andere doelgroep is gericht.

  • Krachttraining. Dit is vooral gericht op spierontwikkeling en hiervoor wordt veel gewerkt met gewichten in combinatie met diverse apparaten. Vaak wordt per oefening één specifieke spiergroep aangepakt.
  • Cardio. Cardio is de verzameling oefeningen met als doel het opbouwen van conditie en wordt vaak op specifieke apparaten uitgevoerd. Denk aan de loopband, de crosstrainer, de spinningfiets of de roeitrainer.
  • Groepstraining. Een voortvloeisel van aerobics zijn de groeps- of klassikale trainingen die je op veel sportscholen ziet. Deze zijn veelal gericht op conditie opbouw en gewichtsbeheersing. Varianten die erg populair zijn, zijn o.a. zumba, body shape, aerobics, kick fun of combinaties van deze en andere. De benaming kan per sportschool overigens wel wat verschillen.

De meeste sport- of fitnessscholen bieden tegenwoordig alle drie vormen aan.
Omdat het voor veel mensen best lastig is om het vol te houden en gemotiveerd te blijven om naar de sportschool te gaan, is er altijd nog de mogelijkheid om gebruik te maken van een personal trainer. En voor veel mensen is het een uitkomst dat veel van de fitness oefeningen thuis gedaan kunnen worden, al dan niet in combinatie met fitnessapparatuur.

Personal trainer

Een personal trainer begeleidt je bij het traject om te komen tot jouw specifieke doel. Vooraf zal hij/zij met je een realistisch doel met je vaststellen en vervolgens een trainingsschema vaststellen dat vaak een combinatie is van krachttraining en cardio. Indien nodig kan dit worden aangevuld met een specifiek dieet met gezonde voeding.

Plaats een reactie