Actief Leven / Hardlopen

Hardlopen

Hardlopen wordt tegenwoordig door een paar miljoen mensen in Nederland beoefend, uiteraard op verschillende niveau’s en met verschillende doelen. De één wil het gebruiken om af te vallen, terwijl de ander zich ten doel heeft gesteld een (halve) marathon te lopen.

Om dat onderscheid zinvol te kunnen maken, verdelen we alle hardlopers in ruwweg 3 groepen of niveau’s.

  • beginner: heeft geen ervaring met hardlopen, maar wil er mee gaan beginnen. Weet nog niet goed hoe te starten.
    Voor deze groep heeft Actief Leven een het gratis eBook: “Hardlopen voor beginners“.
  • medium: heeft al enige ervaring met hardlopen, loopt maximaal ongeveer 30 minuten. Wil graag een niveau omhoog.
    Actief Leven biedt deze groep hulp met het eBook “40 minuten hardlopen” of het trainingsschema “60 minuten hardlopen“.
  • gevorderd: heeft veel ervaring met hardlopen. Hij gebruikt schema’s en neemt regelmatig deel aan recreatieve lopen of wedstrijden.

Hardlopen is enorm populair en wint nog altijd aan populariteit. Met de juiste kennis, kleding en techniek kun je er voor zorgen dat hardlopen ook voor jou een leuke en gezonde activiteit wordt en blijft!

Juiste materiaal

Hardlopen hoeft niet veel te kosten, helemaal wanneer je het voor je zelf doet.

Schoenen

Echter goeie schoenen zijn erg belangrijk, denk hierbij met name aan de juiste schokdemping en stabiliteit. Denk ook aan het onderhoud van de loopschoenen . Sommige mensen hebben een kleine correctie nodig in de schoenen. Bij een hardloopspeciaalzaak kunnen ze je hierover informeren. Wanneer je het hardlopen serieus blijft doen zijn kan je functionele kleding kopen die comfortabel zit, de juiste bescherming biedt bij diverse weersomstandigheden en ook nog eens je zweet afvoert. Ook hierover weten ze alles bij de hardloopspeciaalzaak.

Als je eenmaal de juiste schoenen hebt gevonden, is het belangrijk dat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Let daarom op het onderhoud van je hardloopschoenen. Verder is het van belang om niet alleen op harde ondergrond te lopen, dit voorkomt ook blessures. Varieer harde en zachte ondergrond, vaak lukt dit wel in een park in de buurt.

Kleding

Naast schoenen, is het ook belangrijk dat je de juiste kleding draagt. Enkele stelregels die je daarbij kunt hanteren zijn dat je niet te koud gekleed bent en dat je kleding moet ademen. 100% waterdichte kleding houdt de regen buiten, maar zorgt ervoor dat je aan de binnenkant nat bent en blijft door transpiratie.

In de winterperiode met vorst is het aan te raden meerdere (dunne) lagen te dragen. Zorg bij lopen in de vrieskou er ook voor dat de vingers en oren beschermd zijn. Handschoenen en een must die je draagt als je gewoon buiten wandelt of fietst zijn vaak veel te dik om tijdens het hardlopen te gebruiken. Ga naar een speciaalzaak voor goed advies over geschikte kleding voor de verschillende weertypen.

Warming-up en cooling-down

Wanneer je start met de training, doe dat dan rustig aan zodat je spieren warm worden en je ze beter kan belasten. Wanneer ze warm zijn kan je licht oprekken om vervolgens met het hoofdprogramma te beginnen. Na het hoofdprogramma sluit je af door weer rustig aan te lopen en aan het eind al je spiergroepen te rekken.

Herstelvermogen

Goede loopschema’s zijn zo opgebouwd dat er een gelijkmatige toename plaatsvindt van de belasting (duur en/of intensiteit). Door na elke trainingsprikkel ook voldoende te herstellen past het lichaam zich aan en bereikt je loopconditie een hoger niveau. Herstellen van een training is dus erg belangrijk, hoe getrainder je wordt hoe sneller je herstelt. Bedenk wel dat elk individu anders is en zo ook het herstelvermogen.

Het herstelvermogen is ook te beïnvloeden door:

  • voldoende te drinken
  • goed en gevarieerd te eten
  • voldoende te slapen
  • rekoefeningen te doen
  • Rustig aan beginnen

Hardlopen kan voor een lichaam die dat niet gewend is belastend zijn. Bij een landing tijdens het hardlopen ontstaat een kracht van een paar keer je lichaamsgewicht. Aan deze belasting moet je als beginnende hardloper wennen. Daarom begint het beginnerschema ook met wandelen. Zeker als je als doel hebt om gewicht te verliezen is rustig beginnen het devies. Afvallen gaat immers niet in één dag.

Blessures

Sporten is gezond en heeft positieve uitwerking op lichaam en geest. Toch komen er, om uiteenlopende redenen, ook blessures voor. Probeer blessures vooral te voorkomen en negeer pijntjes niet.

Veel voorkomende blessures onder hardlopers zijn:

 

Plaats een reactie