Actief Leven / Trainingsschema’s / Hardloopschema’s

Hardloopschema’s

Wij hebben verschillende hardloopschema’s, voor zowel beginners als voor gevorderden met verschillende einddoelen. Of je nu wilt beginnen met bewegen, of als je in training bent voor een marathon, er is een passend loopschema voor iedereen.

Overzicht hardloopschema’s

Aandachtspunten

Naast een goed schema zijn een aantal andere zaken van groot belang, hieronder vind je een aantal aandachtspunten.

Herstelvermogen

Een goed schema is zo opgebouwd dat er een gelijkmatige toename plaatsvindt van de belasting (duur en/of intensiteit). Door na elke trainingsprikkel ook voldoende te herstellen past het lichaam zich aan en bereikt je loopconditie een hoger niveau. Herstellen van een training is dus erg belangrijk, hoe getrainder je wordt hoe sneller je herstelt. Bedenk wel dat elk individu anders is en zo ook het herstelvermogen.

Het herstelvermogen is ook te beïnvloeden door:

  • voldoende te drinken
  • goed en gevarieerd te eten
  • voldoende te slapen
  • rekoefeningen te doen
  • Rustig aan beginnen

Hardlopen kan belastend zijn voor een lichaam dat daaraan niet gewend is. Bij een landing tijdens het hardlopen ontstaat een kracht van een paar keer je lichaamsgewicht. Aan deze belasting moet je als beginnende hardloper wennen. Daarom is het verstandig te beginnen met wandelen. Zeker als je als doel hebt om gewicht te verliezen is rustig beginnen het devies. Afvallen en fit worden gaat immers niet in één dag.

Warming-up en cooling-down

Wanneer je start met de training, doe dat dan rustig aan zodat je spieren warm worden en je ze beter kan belasten. Wanneer ze warm zijn kan je licht oprekken om vervolgens met het hoofdprogramma te beginnen. Na het hoofdprogramma sluit je af door weer rustig aan te lopen en aan het eind al je spiergroepen te rekken.

Juiste materiaal

Hardlopen hoeft niet veel te kosten, helemaal wanneer je het voor je zelf doet. Echter goeie schoenen zijn erg belangrijk, denk hierbij met name aan de juiste schokdemping en stabiliteit. Denk ook aan het onderhoud van de loopschoenen. Sommige mensen hebben een kleine correctie nodig in de schoenen. Bij een hardloopspeciaalzaak kunnen ze je hierover informeren. Wanneer je het hardlopen serieus blijft doen zijn kan je functionele kleding kopen die confortabel zit, de juiste bescheming biedt bij diverse weersomstandigheden en ook nog eens je zweet afvoert. Ook hierover weten ze alles bij de hardloopspeciaalzaak.

Verder is het van belang om niet alleen op harde ondergrond te lopen. Varieer harde en zachte ondergrond, vaak lukt dit wel in een park in de buurt.

Plaats een reactie