Actief Leven / Gewichtsbeheersing / Meten en testen / Vetpercentage berekenen
Meetlint

Vetpercentage berekenen

Het lichaamsvet percentage is een methode om de samenstelling van het lichaam te evalueren. Het vetpercentage geeft een indicatie hoeveel van iemands lichaamsgewicht bestaat uit vetcellen.

Zo heeft iemand met een gewicht van 75 kg en een vet percentage van 20% in totaal 15 kg aan lichaamsvet. Er zijn een paar verschillende manieren om het vetpercentage te meten. De richtlijnen voor wat wordt beschouwd als een gezonde hoeveelheid vet verschilt tussen mannen en vrouwen en is ook afhankelijk van mate van activiteit van iemand. Belangrijk is te weten dat vet een essentieel onderdeel is van ons lichaam.

Vetpercentage meten of berekenen

Voor het zorgvuldig achterhalen van je vetpercentage bestaan verschillende methoden.

1. Meten met huidplooimeter

Met de huidplooimeter wordt een huidplooi gepakt, waarna met de huidplooitang de dikte van de huidplooi wordt gemeten. Dit wordt gedaan op enkele plaatsen op het lichaam.

  • Aan de voorkant van de midden bovenarm
  • Aan de achterkant midden bovenarm
  • Onder de punt van het schouderblad
  • Vlak boven de bovenrand van het heupbeen

De gevonden aantal centimeters van de 4 afzonderlijke metingen worden bij elkaar opgeteld. Vervolgens zijn er tabellen waarin je kunt opzoeken welke totale dikte overeenkomt met welk vetpercentage voor mannen en voor vrouwen.

2. Meten met meetlint

Een andere methode om het vetpercentage te achterhalen maakt gebruik van het meten van de omtrek op enkele plaatsen op het lichaam, gecombineerd met de lichaamslengte. De meetresultaten worden vervolgens gebruikt in een complexe formule waarin rekening is gehouden met het geslacht. Uit deze formule volgt vervolgens het vetpercentage.

Het voordeel van deze methode is dat geen huidplooitang hoeft te worden aangeschaft. Vervolgens kunnen de meetgegevens eenvoudig ingevuld worden in het formulier voor het berekenen van het vetpercentage.

De plaatsen waar de omtrek gemeten moet worden verschillen licht tussen mannen en vrouwen:
- Hals
- Middel
- Heup (alleen vrouwen)

Bereken je vetpercentage

Op basis van de omtrek van uw gegevens is uw vet percentage:Wat betekent het vetpercentage?

Percentages lichaamsvet verdelen we in 5 verschillende categorieën:

Categorie Omschrijving
Essentiëel De hoeveelheid vet dat het lichaam tenminste nodig heeft om te kunnen functioneren.
(Top)sporters dit is de hoeveelheid vet dat sporters en atleten veelal hebben Zij verbruiken veel energie en hebben als gevolg daarvan een laag vet percentage.
Fitte mensen Dit is de hoeveelheid vet van mensen die fit zijn. In de meeste gevallen zullen ze voldoende bewegen, zoals bijvoorbeeld veel wandelen of fietsen.
Acceptabel Dit is de hoeveelheid die als acceptabel wordt beschouwd. Voor mensen die in deze groep vallen, betekent het wel opletten dat het vet percentage niet stijgt.
Zwaarlijvig Deze hoeveelheid lichaamsvet is absoluut te veel en voor mensen in deze groep is het raadzaam om meer te gaan bewegen en op hun voeding te letten.

Vetpercentage voor vrouwen

De waarde van het vetpercentage tussen mannen en vrouwen is niet te vergelijken, aangezien vrouwen een hoger vetpercentage nodig hebben om gezond te blijven. Vrouwen hebben hebben daartoe tenminste 10 tot 13 procent nodig, dus dat is essentieel. Het percentage voor atletes en vrouwelijke sporters ligt dan tussen de 13 en 20 procent, terwijl dat voor fitte, niet sporters tussen de 20 en 25 procent ligt. Ligt het vetpercentage tussen 25 en 31 dan is dat acceptabel. Boven de 31 procent lichaamsvet spreken we van zwaarlijvigheid of obesitas.

Vetpercentage voor mannen

Zoals al verteld, zijn de vetpercentages voor mannen een stuk lager dan voor vrouwen. Voor mannen wordt 2 tot 5 procent lichaamsvet gerekend als essentieel vet. Sportieve mannen hebben tussen de 6 en 13 procent vet, terwijl fitte, niet sportende mannen een vetpercentage hebben tussen de 14 en 18 procent. Ligt je vetpercentage lichaamsgewicht tussen 18 en 25 procent, dan is dat nog acceptabel, maar heb je en percentage dat hoger is dan 24 dan ben je zwaarlijvig en leidt je aan obesitas.

Hoe nu verder?

Wat moet je doen als je weet wat je vetpercentage is? Dat is een logische vraag. Het antwoord is iets minder logisch: dat hangt namelijk sterk af van het vetpercentage dat als resultaat uit de berekening is gekomen.

Maar we kunnen wel een aantal handvatten geven.

Is gebleken dat er sprake is van overgewicht, dan raden we aan om te beginnen met het stappenplan voor een actiever leven. Daar staan praktische tips op zowel het gebied van voeding als het gebied van bewegen. Daarnaast wordt rekening gehouden met het type belasting voor gewrichten en spieren. We willen uiteraard niet dat meer bewegen zorgt voor blessures!

Is er geen sprake van overgewicht maar wil je toch wat meer bewegen? Ook dan kan het goed zijn om te beginnen stappenplan en gebruik te maken van één van onze trainingsschema’s.

Plaats een reactie