Actief Leven / Wandelen

Wandelen

Veel mensen denken bij wandelen niet aan sport, maar aan wandelen om van punt A naar punt B te komen. Of aan winkelen. Vooral bij de laatste is het waarschijnlijk ook geen wandelen in de sportieve zin, maar meer slenteren. Wandelen daarentegen is wel degelijk een actieve sport met vele beoefenaars.

Met de sport wandelen wordt bedoeld in een stevig tempo te voet gaan. Stevig wandelen is heel goed voor de gezondheid en is volgens recente studies zelfs gezonder voor het hart dan hardlopen. Wandelen kun je gedurende het hele jaar doen, zowel in de zomer als in de winter en zowel alleen als in groepen. Het is daarnaast geschikt voor alle leeftijden en de kosten zijn zeer beperkt zodat het past in elk budget.

Vind je het niet prettig om alleen te lopen, dan kun je je aansluiten bij één van de vele wandelverenigingen. Verder worden er regelmatig wandeltochten georganiseerd waaraan je kunt deelnemen. Één van de meest bekende wandeltochten is de Nijmeegse Vierdaagse, met duizenden deelnemers.

Hiking

Wandelen in Nederland is uiteraard meestal over vlak terrein, maar in het buitenland is dat niet altijd zo. Wandelen door ruig terrein, zoals bergen, wordt doorgaans hiking genoemd. Omdat het zwaarder is dan wandelen in vlak terrein is hiervoor meer conditie vereist, dus begin voorzichtig wanneer je op vakantie enthousiast door de bergen wandelt.

Nordic walking

Je hebt het wellicht wel eens gezien: mensen die wandelen met 2 stokken in hun handen waarmee ze afzetten op de grond. Deze vorm van wandelen wordt Nordic walking genoemd. Het is een andere techniek die niet alleen goed is voor je benen (zoals ‘normaal’ wandelen), maar het is ook goed voor je bovenlichaam. Met het afzetten met de stokken train je tegelijkertijd je bovenlichaam.

Plaats een reactie